paulensanne.reismee.nl

Gorillatracking in Bwindi

Eindelijk eindelijk de dag was aangebroken om de gorilla's te gaan bezoeken! Ik moet er even bij vertellen dat dit een droom was die in vervulling ging. Ik had inmiddels ook Sanne zo lekker gemaakt dat ook zij superveel zin had om naar de gorilla's te gaan.

We hebben de Nkuringo groep bezocht in Bwindi Impenetrable forest. Het gebied is 331 km2 groot en er leven zo'n 300 van de in totaal 750 mountain gorilla's die nog leven!

6 van de 30 groepen in Bwindi zijn 'Habituated' (jarenlang proces waarin de gorilla's aan mensen wennen zodat ze bezocht kunnen worden), waarvan onze groep ook natuurlijk.

Nkuringo (is ook een klein plaatsje aan de rand van Bwindi) was 37 km van Kisoro waar we nu verblijven. We hadden een special hire geregeld die ons om 6;00 uur ophaalde. De weg daarnaartoe was echt slecht en onze chauffeur reed als een dolleman zonder 4wheel drive in zijn Toyota naar Nkuringo! Ik kan alleen maar meer respect krijgen voor Toyota's, wat een beesten van auto's zijn dat!!

In Nkuringo aangekomen en ons geregistreerd, leek het even of we de enige waren die gisteren gingen tracken (normaal in het hoogseizoen altijd met 8 personen). Op het laatst kwam daar toch nog een Italiaans stel bij van in de 50. Helemaal in safari-outfit en met meer foto- en camera apparatuur als de National Geographic.. Maar bleken gelukkig wel heel aardig.

Na een korte briefing gingen we op pad (met 1 guide, 2 guards en 2 dragers alleen voor de spullen van de italianen!!), eerst naar beneden naar een dal, door wat lokale kleine dorpjes totdat we aan de rand van Bwindi kwamen en het primary forest ingingen. Bwindi is echt zo super mooi, alles wat ik er van had verwacht, dik regenwoud gelegen op hoge bergen. Waar ze op alle sites en vantevoren voor waarschuwen was de italiaanse vrouw niet op berekend. Namelijk datMountainhiken door dichtbegroeid gebiedzwaar is. Ze moest de hele tijd geholpen worden en stoppen omdat ze moe was.. zwaar irritant omdat het soms wel 2 a 3 uur duurt voordat ze de groep vinden en ze het meest actief zijn in de ochtend. Wij werden al behoorlijk pissed off omdat ik de dag al in duigen zag vallen..

Na ongeveer anderhalf uur te hebben gelopen, moesten we opeens ergens wachten en toen bleven de trackers (die s'morgens vroeg al op pad gaan om te kijken waar de groep uithangt want gorilla's zijn niet territoriaal en zwerven door het bos heen) en onze guide vrij lang weg. We hebben daar wel een dik half uur staan wachten niet wetend wat er komen ging. Om ons heen hoorden we chimpansees en bavianen tekeer gaan, deze apen zijn echter niet 'habituated' en die wil je dan ook niet tegen komen. De kans bestaat echter wel dat je groepen chimps of andere groepen gorilla's tegen komt en dan zijn er regels waar je je aan moet houden en hopen dat ze je niet aanvallen hahaha Stonden we daar...

Later kwamen onze guide and trackers terug met het bericht dat ze de groep nog niet hadden gevonden. Dus wij weer verder de berg op tot de top en toen aan de andere kant weer naar beneden (super vet om daar alleen al te lopen).

Toen kregen we in eens het bericht dat we ze hadden gevonden en10 minuten later (door struiken en bossen) stonden we midden in een groep van 18 gorilla's!! De Nkuringo groep bestaat uit maar liefst 3 silverbacks, waarvan een de absolute leider is en de ander 2 in volgorde van rang na hem komen. 4 blackbacks, mannetjes gorilla's die nog niet de leeftijd hebben bereikt zodat ze een silverback worden. 4 females, waarvan 1 er een baby had van 5 maanden, 1 met een tweeling (geen enkele groep in africa heeft tweelingen!) van 1,5 jaar oud en 2 zonder baby's. De rest van de groep zijn juveniles, kinderen tot tieners.

Echt bruut, gewoon tussen de gorilla's die soms tot op een afstand van 2 meter naast je zitten of voorbij lopen. Woorden schieten tekort hoe we ons voelden, echt vet!!!!!

We hebben een uur met hun doorgebracht. Op een gegeven moment gingen ze de bomen in boven ons om fruit te eten. De enigste die niet in de bomen zaten waren de lager in rang silverbacks die niet de bomen in mogen van de leider en het fruit op eten van de andere leden van de groep die ze laten vallen.

Daar zaten we dus gewoon naast op een paar meter afstand. Zo indrukwekkend!

2 hoogtepunten van dat uur datwe bij de gorilla's waren;

De eerste was dat ze in de bomen opeens helemaal los gingen en dat gaat met zoveel geweld dat we bedolven werden onder fruit en takken die afbraken ik ondergepist werd de 2 andere silverbacks reageerden daar ook op en werden ook half dol op de grond dus moesten we met de italianen en een tracker bij elkaar kruipen en het over laten waaien. Grappig was wel dat sanne met de italianen en de tracker al bij elkaar waren gekropen en mij aan het roepen waren met zachte stem (mag niet schreeuwen bij de groep) terwijl ik aan de grond genageld zat op 3 meter afstand van een van de silverbacks en hun niet hoorden omdat ik even in mijn eigen wereld zat hahaha

De tweede was nog bruter, de italiaanse vrouw, die een klein beetje aan de zware kant was, wilde met een van de silverbacks op de achtergrond op de video. Ze gaat zitten op soort van tak naast sanne en mij en die breekt waardoor ze een stukje naar beneden de berg afrolt! Richting de silverback!! Die natuurlijk schrikt, zijn tanden laat zien en een halve charge uitvoert!! De 2 trackers moesten er tussen springen en al??!!

What the fuck!! Wij dachten even dat we Blijdorptafarelen te zien kregen a la Bokito (die de gidsen en trackers overigens kennen hahaha)..

De italiaanse man had het ff vrolijk gefilmd in plaats van te helpen hahahaha

Al met al een geweldige ervaring voor ons om nooit te vergeten. Vette foto's en filmpjes gemaakt. Dus in een woord geweldig!!

Jack en Helene

Kei vet. Deze ervaring pakken ze niet meer af. Heerlijk om jullie verhalen te lezen.

Dikke knuffels

juliette

Echt geweldig!! Lijkt me echt heel erg bijzonder om tussen de gorilla's te mogen zijn.

Nina

Wauw! Wat super moet dat geweest zijn!!! (Beetje jaloers maar..... ;)

marijke uit Best

Al geweldig om jullie verhalen te lezen, lijkt me helemaal fantastisch om het mee te maken!

Rick

En? Leken ze echt op de Tok?

Igor, Els & Mik

Wauh wat een spannend avontuur en mooie foto's! Geniet ervan en tot het volgende verhaal.

Groetjes van ons

Remco

Echt waanzinnig, zeker ook om die foto's erbij te zien.
Ben wel jaloers haha

En jullie zijn eigenlijk net weg en gaan nog zoveel zien en beleven...

PS: en Paul, hoe voelt zo'n wilde douche :-)

Volg jullie verhalen op de voet.

Kickuh gewoon

Albert & Eveline

Beste Sanne en Paul,

Nu al vele verhalen en mooie foto's, wat gaaf.
We zijn op een gepaste manier jalours.
Veel plezier nog samen de komende maanden.

Albert, Eveline en ook van Daphne en Denise