Timtim in Afrika
Onze eerste week in Zuid-Afrika hebben we niet alleen doorgebracht, maar samen met Tim, die een week over was gekomen. De reden van zijn verblijf was het haaienavontuur (meer info volgt..).
Deze week hebben we zowel regen en kou gehad als wat zonnestralen. Op ons eerste dagje Kaapstad hebben we in zo'n rode dubbeldekker (voor de echte toerist) de stad verkend. In eerste instantie om
te schuilen voor de regen, maar later klaarde het op en doemde daar ineens de Tafelberg op, in het midden van de stad. Leuke stad!
Maar de volgende dag ging het gebeuren...
Paul: Eindelijk was het zover!
Voor Tim en mij stond een droom op het punt in vervulling te gaan.
s'morgens moesten we om 7.00 uur op de kade zijn in Simon's Town. Na een korte briefing de boot op en op weg naar Seal Island.
Het was al super vet om bij Seal Island te zijn. We hadden dit al zo vaak gezien op Discovery Channel en hier is ook de documentaire 'Airjaws' opgenomen.
Seal Island is klein met brute golven die er tegen aan slaan, maar een thuis voor 65.000 zeehonden. Die elke dag hun leven wagen om het eiland af en op te zwemmen om te gaan vissen?! Toen we daar
aankwamen gingen we eerst met een 'decoy' (namaakzeehondje) slepen om te proberen een witte haai te laten 'breachen'. Dat wil zeggen dat de haai zo hard omhoog zwemt, dat hij zich uit het water
lanceert als hij de zeehond probeert te grijpen. Dat een uurtje gedaan, maar geen succes. Toen voor anker gegaan en de kooi het water in waar we allemaal in zouden moeten gaan.
Het duurde even voordat er haaien naar de boot kwamen (worden gelokt met stukken en bloed van Tonijn), maar opeens waren ze er. Ik en wij alle drie denk ik, kunnen niet goed uitleggen wat er dan
door je heen gaat.. Wat een Beest, daar kun je alleen maar ontzag voor hebben!!
Sanne vond dat Tim en ik samen als eerste in de kooi moesten gaan, omdat we hier al zo lang naar uit hadden gekeken. Het duurde dan ook niet lang of Tim en ik waren volldeig uitgerust met wetsuit,
schoenen, muts en duikbril. Dit alles omdat het water zo'n 12 graden is rond deze tijd van het jaar! Dan hang je daar opeens in een kooi aan een boot in koud water met 5 meter zicht, ademend door
een regulator van een duikfles die op de boot ligt. Tim gewapend met zijn nieuwe onderwatercamera en ik gewapend met drollen in mijn wetsuit..
na een kleine 10 minuten waarin we als een mongool de hele tijd om eens heen keken, keek ik naar links en daar kwam er een uit het niets aangezwommen op kooihoogte. Ik stoot Tim aan en we zien een
witte haai van zo'n 4 meter voorbij zwemmen ons aankijkend en weer verdwijnen in de diepte.. VET!!
Daarna was het even wachten en toen had een nog grotere haai het diepte aas (ze gebruiken een groot stuk Tonijn aan een boei aan de oppervlakte en 1 aan stuk Tonijn aan lood als diepte aas dat
onder de kooi hangt) te pakken en kwam met een noodgang onder tegen onze kooi aangezwommen met zijn bek open en het aas erin! We zagen deze echt lang en goed!! KICK!!
Na 20 minuten moesten we de kooi uit, maar wel voldaan! Daarna was het Sanne's beurt die samen met een Zuid-Afrikaan de kooi in ging. Per keer gaan er 2 mensen de kooi in. Sanne had meteen geluk.
Gelijk kwam er een grote haai super dicht bij de kooi en daarna nog eentje. Ook had ze samen met die gast nog een grote kwal in elkaar geslagen die de kooi in wilde zwemmen.
Toen Sanne er uit kwam was ze ook super onder de indruk! En had dit allemaal voor geen goud willen missen.
De rest van de ochtend gingen er andere mensen in de kooi en iedereen had geluk en zag haaien toen ze erin zaten. Maar van boven op de boot is het ook zo vet om de haaien te zien zwemmen om de
boot, onbeschrijflijk! Hoogtepunt was echter toen een Mexicaans stelletje in de kooi zat en een haai het aas pakte en voor de kooi omsloeg en zwaar hard met zijn staart tegen de kooi aansloeg en
iedereen tegelijkertijd nat spetterde op de boot!! Wat een dag..
De tweede dag begon supergoed met een groep van denk ik zo'n 80 dolfijnen die om de boot zwommen onderweg naar Seal Island.
Weer geprobeerd om een breach te krijgen met de 'decoy' en wederom niet gelukt. Toen de kooi nog niet in het water lag hadden we gelijk 2 haaien rondom de boot en eentje die actief achter het aas
aan ging dat ze de hele tijd vooruit trekken omdat ze de haaien niet willen voeren. De rest van de dag geen haai meer gezien bij de boot. Alsof ze het van te voren hadden bedacht.. de
rukkers..
Wel nog een witte haai zien breachen op een echt zeehondje wat echt super was! En in de verte nog een haai een zeehond zien opeten.
Maar beetje teleurstellend omdat we niet de kooi in waren geweest en ik dat graag met Sanne wilde deze keer.
Al met al voor ons alle drie een super ervaring!!
Sanne: De rest van de dagen hebben we rondgetourt in een gehuurde auto, waarmee we eerst naar onder, naar Cape Point en Kaap de Goede Hoop zijn gereden. Onverwacht mooie omgeving, rotsen,
brute zee en een paar verdwaalde struisvogels. Na de beroemde fish&chips van Kalky's in Kalkbaai te hebben geproefd, zijn we naar Stellenbosch gereden. Hier zaten we midden in de wijnstreek,
waar we natuurlijk ook wat hebben geproefd (zonder uitspugen). Leuke ervaring en aardige mensen. Ook in Franschhoek (de Franse hoek) hebben we een nacht geslapen, waar we in een heel leuk huisje
met open keuken sliepen, waar we een dolle avond hebben beleefd met heerlijk eten (gemaakt door chef Paul), wijn en middeleeuws gereedschap.
Vanuit Franschhoek zijn we de volgende dag doorgereden naar Hermanus, aan de kust. Dit dorpje staat bekend als beste plaats om walvissen te spotten vanaf het land (in het seizoen, dat pas in juni
begint helaas). Na 1 dag te zijn weggeregend hier, hadden we de dag daarna een heerlijk zonnig dagje, waarbij we nog op verschillende plaatsjes langs de kust zijn gestopt. Die avond eindigde het
Grote Afrika-avontuur voor Timtim op Capetown International Airport (al was in het vliegtuig stappen ook misschien best spannend...) waar wij hem gedag zeiden na een onvergetelijke en leuke
week!
Heel veel groeten van ons, tot later weer!
Luitjes echt vet, ik had het een en ander al over de telefoon gehoord, maar om nou het hele verhaal weer te lezen echt KICKUHHHHHHHHHHHH.
Hoi Sanne en Paul,
Ik volg jullie verhalen en foto's. Wat een onvergetelijke reis zijn jullie aan het maken. Geniet ervan.
En die haaien ,die met een open bek op de kooi afkomen. Dat is nog eens iets anders dan een oom die je in je billen wil bijten.
Groetjes en nog heel veel reisplazier.
He he eindelijk foto's :-) haha ziet er echt vet uit.
Volgens mij was Sanne zenuwachtiger voor de vlucht als Tim of niet?
Wat jullie met hem gedaan hebben weet ik niet maar zelfs wijn en vis dat hij dat lust ?!?Moet niet gekker worden.
Veel plezier nog en een knuffel van Stef
Wauw! Echt supervet weer!!! Heel jammer dat we niet ook met Tim mee konden, hadden we jullie ook even gezien... Zijn een beetje jaloers... Hopelijk komen de foto's weer boven water... ;)
Jezus, dit zijn pas verhalen. Echt superkick! Greetzzz Dennis
Echt tof, wat jullie allemaal meemaken,
zit met kippevel jullie mooie verhalen te lezen,
wacht met smart op jullie volgende avontuur
Patrick
Hoi Paul en Sanne.
Hebben gisteren je pa en ma gezien van hun dit adres door gekregen.
Hebben met veel bewondering al zitten snuffelen in jullie site.
Wat super gaaf allemaal lijkt ons een echte belevenis.
Heel veel groetjes en nog veel reisplezier toegewenst.
Emmie en Frans.