paulensanne.reismee.nl

Kwazulu Natal en Soweto

Hallo iedereen!

Paul: Hier volgt een verhaaltje over ons avontuur in Kwazulu Natal (provincie in het oosten aan de kust). s'Avonds laat aangekomen in Durban. Ingecheckt in een hostel waar de kakkerlakken de overheersende hand hadden. Zelfs in mijn bed kropen ze onder het kussen vandaan hahaha. Dus besloten om meteen de volgende ochtend verder te reizen naar Eshowe. Daar staat een museum over de Zulu geschiedenis, wat zeer interessant was!
Ook leuk was dat de backpackers o.a. werd gerund door een Zuid Afrikaan, Leon genaamd, die eigenlijk televisieproducent (onder meer 'so you wanna be a popstar' en Expeditie Robinson ZA) is. Hij sprak ook nog eens vloeiend Nederlands omdat hij in NL had gewoond. Hij runde dit samen met Peter Engblom, een van Noorse komaf kunstenaar (www.zulusushi.com). Hele leuke combi met deze gekke Popo's* kunnen we zeggen.
Daar 2 dagen gebleven en onder andere nog een traditionele trouwerij van Zulu's bijgewoond. Willen we verder niks over kwijt want het was geen kut aan en het was zonde van ons geld..

Daarna doorgereisd naar Hluhluwe (spreek uit als 'Sjhlusjhuwe') waar we een laatste Safari packagetour hadden geboekt.
Daar zat op de eerste avond diner en een Bushwalk bij. Waarbij het onderweg ging regenen en we alleen een (hele vette) Kameleon hebben gezien. De volgende ochtend heel vroeg vertrokken naar dichtbij gelegen 'Hluhluwe Imfolozi' National Park. We waren de enigen in een grote open truck voor zo'n 10 personen hahaha.
Ik moet erbij zeggen dat ik hier al vanaf het begin heen wilde, mede omdat ze Wild Dogs (een van de meest op uitsterven bedreigde diersoorten in Afrika) hebben in het park. De kans deze te zien is echter heel klein. Dat werd me door veel mensen al verteld en de gids bevestigde dat nog eens door te zeggen dat zelfs zij ze soms maanden niet ziet..
De ochtend in het park begon al gelijk goed, kwamen een groepje Spotted Hyena's tegen. Dat zijn echt wel mooie beestjes joh! Toen we ze voor het eerst zagen riep ik al gelijk in al mijn hoop en enthousiasme; Wild Dogs!! omdat ze er misschien een beetje op lijken. Maar een half uurtje later was het wel degelijk raak. Voor ons op het zandpad liep een groep Wild Dogs! Echt super kick!! Ze gingen net op jacht naar iets en binnen 'n minuut of 2 waren we ze allemaal kwijt want ze zijn super snel en verdwenen dan ook snel in de bush.
De hele dag verder echt veel mooie beesten gezien, zoals o.a. neushoorns, giraffes, zebra's, bavianen, kudu's, nyala's, allerlei vogels en kwamen tegen de middag ook nog midden in een super grote kudde olifanten terecht! Ze lieten een spoor van vernieling achter zich, breken bijvoorbeeld voor de grap bomen af hahaha.
In de namiddag weinig meer gezien (is toch game driving waarbij het wilde dieren zijn dus geen garantie dat je iets ziet. Nogmaals sorry Tim dat we je mee hebben genomen naar 'Fairy Glenn'...).
Maar net voordat we terug naar de gate wilde gaan kwamen we nog een keer heel de groep Wild Dogs tegen die aan het eten waren van waarschijnlijk de prooi die ze in de ochtend hadden gevangen (Wild Dogs hebben het hoogste percentage succes bij het jagen van alle roofdieren in Afrika). Het was weer een droom die uitkwam voor mij en inmiddels ook Sanne want het zijn zo'n super gave beesten die bijna zijn uitgeroeid door de mens.

De volgende dag doorgereisd naar St Lucia. Een Wereld Erfgoed gebied met prachtige wetlands en natuur.
Weer een ongelooflijke ontmoeting gehad met Elfie, een kordate vrouw van onze ouders leeftijd, die zelf een soort van hostelletje heeft in St Lucia. Ze stond er zelfs op om ons de hele dag haar auto te lenen, waarmee wij het National Park dat bij St Lucia ligt hebben verkend. In de middag hebben we fietsen van haar geleend. Echt super kicke fietsen! Beachcruisers zoals die van Nina (Nina de zus van Sanne)!
s'Avonds hebben Sanne en ik eten gekookt voor ons drieen (wij plus Elfie) onder het genot van een flesje rode wijn. Daarna nam ze ons mee in haar auto (was rond 22.30 uur!) voor een 'evening game drive' in St Lucia. Het staat er om bekend dat de nijlpaarden en soms ook luipaarden door het dorp heen lopen in de avond en nacht. Zij met haar VW Polo door allemaal zandpaden en bossen hahahaha. Erg leuk, maar niks gezien...
Daarna heerlijk in slaap gevallen in een te gekke boomhut in de tuin. Kortom heeft ze ons St Lucia avontuur echt extra leuk gemaakt!

Soweto
Sanne: Na St Lucia teruggereisd naar Durban, van daaruit de nachtbus gepakt naar Johannesburg, waar we zouden opgehaald worden door het hostel waar we hadden geboekt. We moesten wel van tevoren boeken, want vanaf deze maand is het een gekkenhuis in Zuid-Afrika, vooral in de steden waar de stadia staan waar gevoetbald gaat worden. Alles staat in het teken van de WK, mensen lopen met de welbekende vuvuzela (zulutoeter) over straat, dragen de voetbalshirtjes, pruiken, brillen, vanalles! Ook de fans uit andere landen zie je steeds meer, ook gekleed in de shirts van hun eigen land. Het zou leuk zijn om te kunnen blijven, maar alle prijzen zijn deze maand omhoog gegaan. Een bed verdriedubbeld (!!) in prijs in juni en juli op de meeste plaatsen. Daarnaast zijn kaartjes nog steeds moeilijk aan te komen.
Maar goed, onze pick-up van het busstation.. die niet kwam.. en het was koud daar! Het is winter in Zuid-Afrika en dat was hier goed te merken. In St Lucia hadden we nog een duik in de zee genomen, maar dat was hier anders. Uiteindelijk allemaal goed gekomen en ingecheckt in Lebo's Soweto Backpackers, midden in de township. Dat was iets wat ik nog heel graag wilde doen, omdat je hier ook ziet hoe de zwarte mensen toendertijd zijn weggestopt door de Boers (blanke Afrikanen van Nederlandse afkomst). We zijn deze dagen naar het Apartheidsmuseum geweest, wat echt een topmuseum is, goede mix van foto's, geschreven info en audiovisuele middelen. Maar wel een beetje veel info in een middag. In stilte verlieten we het museum.. indrukwekkend en om je als blanke (Nederlander) je ogen uit je kop voor te schamen, wat die mensen allemaal is aangedaan... Het gaat veel verder dan alleen gescheiden toiletten en bankje in het park..
De fietstocht van 4 uur door de wijk Orlando-West in Soweto (waar we verbleven) was geweldig! Soweto is een zwarte wijk, met veel geschiedenis, een mix van verschillende stammen en zelfs 2 talen die hier zijn ontstaan (eentje waarbij je mbv nummers aangeeft wat je wil of doet, bijv. 6-9 betekent dat je naar het toilet moet) Met een groep blanken op de fiets daar tussen de 'shacks' (golfplaten huisjes) waar we voormalige 'hostels' hebben gezien (een plaats waar werkers, mannen en vrouwen, gescheiden gehuisvest werden, zodat ze zich niet zo snel konden voortplanten), de gemeenschappelijke toiletten, maar ook het wat betere gedeelte met bijvoorbeeld het voormalige huis van Nelson Mandela en Desmond Tutu. Door iedereen werden we begroet, iedereen maakt wel even een kort praatje met je met je, zo aardig. Daar hebben we in een 'shebeen' (voorheen illigaal cafe, omdat zwarten geen alcohol mochten drinken) zelfgestookt bier op met wat ouderen uit de buurt, heel grappig (want al te veel gedronken in de ochtend..). Ongepland nog een hele parade voor de Wk gezien, met praalwagens en heel veel dansende mensen.
De volgende dag zijn we zelf teruggegaan naar het Hector Pieterson Museum (www.soweto.co.za/html/p_hector.htm), waar we met de fietstour alleen langs waren gekomen. Een goede aanvulling op het Apartheidsmuseum en dit maakt alles nog duidelijker. In deze buurt zijn in 1976 opstanden geweest door studenten, tegen de introductie van het Afrikaans (taal van de Boers, het oude NLs zeg maar) op de scholen, waarbij onschuldige kinderen door politieagenten zijn vermoord en verwond. Grote rellen zijn hierna uitgebroken. Veel mensen denken dat dit de omslag is geweest en later heeft geleid tot de afschaffing van de apartheid. Wederom zeer indrukwekkend.

* copyright owned by Stef van Gemert!